SAVJETOVALIŠTE ZA DJECU, ADOLESCENTE I OBITELJ OBILJEŽLIO SVJETSKI DAN PREVENCIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE 19.11. I MEĐUNARODNI DAN PRAVA DJETETA 20.11.

 

Na poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF tijekom studenoga se održava kampanja pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima” (19 Days of Activism for Prevention of Violence and Abuse Against Children & Youth 1-19 November,). Središnji dan kampanje je 19. studenoga, koji se već dugi niz godina obilježava u mnogim zemljama kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, povezujući to s obilježavanjem Međunarodnoga dana prava djeteta 20. studenoga. Kampanjom se želi osnažiti sve sudionike i zajednicu u stvaranju kulture prevencije, naročito zbog smanjenog djelovanja civilnoga društva tijekom ovih teških vremena pandemije COVID-19, koja dodatno pogađa djecu jer im nerijetko otežava pristup ostvarivanju pojedinih prava i uslugama podrške.

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj pri POU Hrvatski dom Petrinja uključilo se aktivno i ove godine u program obilježavanja ta dva značajna događaja.

U Savjetovalištu je održana radionica pod nazivom „Samo nam je ljubav potrebna“ za djecu s teškoćama u razvoju i njihove nastavnice/ asistentice iz Odjela za djecu s TUR OŠ Dragutina Tadijanovića. Radionicu je vodio psiholog Armin Hadžić.

Zbog epidemiološke situacije radionica je održana uz pridržavanje najstrožih  epidemioloških mjera (najmanji  broj sudionika, mjerenje temperature, dezinfekcija ruku i prostora, prozračivanje, nošenje zaštitnih maski, socijalna distanca).

Radionicom su djeca i njihovi nastavnici na praktičan način upoznali svoje emocije, mišljenja  i iskustva na temu mira i nenasilja. Iz istraživanja i kliničkog iskustva poznato je da su upravo djeca s teškoćama u razvoju i invaliditetom u najvećem riziku od različitih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, tako da je jedan od aspekata ove radionice, kao dio svjetske kampanje, aktivni rad na prevenciji i prepoznavanju rizika za zlostavljanje i zanemarivanje djece.

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj i Odjel za djecu s teškoćama u razvoju OŠ Dragutina Tadijanovića ovom radionicom pozivaju sve roditelje i građane da svi zajedno pridonesemo izgradnji nulte tolerancije prema nasilju nad djecom. Jer „Samo nam je ljubav potrebna“.