Projekt „Kultura svima“ provodi  javna ustanova u kulturi  POU Hrvatski dom Petrinja u suradnji sa partnerima: UOSI SMŽ, Društvom Naša djeca Petrinja, Gradskom limenom glazbom Petrinja, Udrugom Građanski aktivizam i HPD „Slavulj“. Trajanje projekta je 16 mjeseci, te je ukupna vrijednost projekta 794.669,00 kn, 85% (675.468,65 kn) je sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Održan je velik broj radionica na kojima je vrijedno sudjelovalo 14 organizacija civilnog društva koje djeluju na području kulture u našem gradu, te smo tako zajedno došli do vrijednih ideja i spoznaje da zajedničkom suradnjom kroz kulturne sadržaje možemo stvoriti bolju i sretniju zajednicu.

Pri samom završetku projekta „Kultura svima“, održana je trodnevna javna manifestacija koja se je odvijala od 23. siječnja do 25. siječnja 2020. Manifestacija je zamišljena kao jedna cjelina na kojoj će organizacije civilnog društva koje djeluju na području kulture prikazati javnosti svoje programe, a uspjele su puno više od toga – pokazali su koliko god možda područje djelovanja bilo različito, svima im je zajednička ljubav prema lijepom, te su pokazali da kultura priča jednim univerzalnim jezikom koji svi razumiju.

1. dan – 23. siječnja 2020.

okrugli

Manifestaciju smo otvorili okruglim stolom o međusektorskoj suradnji pod nazivom „Točno u podne o kulturi“. Sudionici  su bili predstavnici javnih ustanova, udruga koje djeluju na području kulture i Grada Petrinje: Milan  Herceg - POU Hrvatski dom Petrinja, Ante Mrgan - Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, Željko Crnković - HPD Slavulj, Aleksandra Milković - UOSI SMŽ; povjesničar prof.Ivan Rizmaul – Matica Hrvatska, Izabela Žilić - Ured za društvene djelatnosti Grada Petrinje, moderator ovog okruglog stola je bio Drago Vručinić, iz zaklade „Zamah“.

Prof.Rizmaul upoznao nas je ukratko s poviješću ustanove POU HD Petrinja, te počecima kulturne aktivnosti u Petrinji.

Svaki od predstavnika udruga i ustanova izložio je o aktivnostima koje se provode u njihovim organizacijama, te gdje se vide u budućnosti na kulturnoj sceni u našem gradu. Predstavnica Grada Izabela Žilić istaknula je da grad stalnim povećanjem proračunskih sredstava podupire realizaciju projekata i programa koji obogaćuju kulturnu ponudu našeg grada.

Voditeljica projekta „Kultura svima“ Selma Buljubašić izrazila je zadovoljstvo okruglim stolom rekavši da u svemu do sada predočenom vidi potencijal za kvalitetnu međusektorsku suradnju u kojoj će javne ustanove koje djeluju u našem gradu biti snažan oslonac organizacijama civilnog društva u kreiranju što boljih sadržaja.

Okrugli stol je završio u pozivu mladima da se aktivnije uključe u programe kulture, ali i ostalima koji mogu unaprijediti zajednicu. Zaključeno je da za zajednicu postoji pozitivna perspektiva za međusektorsku suradnju na području kulture.

Nakon okruglog stola o međusektorskoj suradnji manifestaciju smo nastavili programom „Djeca upoznaju orkestar“.

djeca upoznaju orkestar

Gradska limena glazba Petrinja, jedan od pet partnera na projektu „Kultura svima“ održala je u sklopu trodnevne manifestacije koncertne matineju „Djeca upoznaju orkestar“. Gradska limena glazba Petrinja je uspostavila kontakt sa I. osnovnom školom Petrinja te su dogovorili da će učenici razredne nastave prisustvovati glazbenim matinejama, glazbene matineje su bile otvorenog tipa, te su osim učenika iz 1. osnovne škole prisustvovala i djeca koju su roditelji doveli na matineje.

“Maestro Josip Kapović istaknuo je kako im je rad s djecom vrlo bitan te da ih žele potaknuti na bavljenje glazbom. S tim ciljem  su i organizirali matineje.  Tijekom dva sata djeca su se izmjenjivala u Maloj dvorani POU Hrvatski dom, doživjeli su orkestar na vjeran način, te kroz priču prilagođenu njihovom uzrastu su spoznali kako jedan orkestar funkcionira.

Prvi dan manifestacije smo zaključili sa „Večeri jednakih mogućnosti“.

večer jednakih mogućnosti

U Velikoj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja programom pod nazivom „Večer jednakih mogućnosti“ zaokružen je prvi dan trodnevne manifestacije u okviru projekta „Kultura svima“. Jedan od partnera u ovom projektu Udruga osoba s  invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, zajedno sa Udrugom slijepih SMŽ-Sisak i Centrom za rehabilitaciju Komarevo, izveli su program u kojem su osobe s invaliditetom pokazale svoje talente te svojom izvedbom dokazale da mogu i trebaju biti uključene. Ovo je prvi put u našem gradu da udruge koje rade sa osobama sa različitim teškoćama i invaliditetom zajedničkim snagama i samostalno ostvaruju program na području kulture koji su predočili javnosti. Cilj nam je bio pokazati i dokazati da kultura i kulturni sadržaji mogu i moraju biti jednako dostupni svima.

  1. dan – 24.1.2020.

petriart

Drugi dan javne manifestacije smo započeli interaktivnom izložbom s likovnom radionicom. Udruga umirovljenika Petrinja i Udruga likovnih umjetnika amatera „Petriart“ bili su vrlo aktivni sudionici na svim radionicama koje su se održavale u sklopu projekta „Kultura svima“. Vrijedan doprinos dali su i ovoj trodnevnoj manifestaciji svojom zajedničkom radionicom te izložbom likovnih radova i rukotvorina. Predsjednici udruga Željko Lipovac (Petriart) i Rezika Krolo (Udruga umirovljenika) pojasnili su koje sve tehnike koriste u svojim stvaralačkim aktivnostima, te su ih i prezentirali sudionicima. Na tematskim stolovima moglo se je upoznati sa dequpage tehnikom, slikanjem sa akrilom i uljem, oblikovanjem papirom…. Svi prisutni su izrazili nadu i želju da će ovakvih druženja biti što više.

Poslijepodne smo začinili koncertom HPD „Slavulj“

slavulj

Ponosan na svoju bogatu tradiciju i dugovječnost (156 godina) HPD Slavulj, u sklopu ovog projekta, tj.u okviru svog mini projekta, iznjedrio je zbirku notnih zapisa sa skladbama posvećenim „Slavulju“ pod nazivom „Teb' u slavu dome naš“. Kao najavu izlaska iz tiska ove vrijedne zbirke koja nije samo lokalnog karaktera već je značajan doprinos i ukupnoj nacionalnoj baštini „Slavulj je održao koncert na kojem je izveo djela pretežno domaćih autora (degll' Ivellia, Demovića, Bašića i Cossetta) te jednu  izraelsku narodnu pjesmu. Po završetku koncerta, ravnatelj POU Hrvatski dom Petrinja im se zahvalio na partnertstvu i njihovom doprinosu ovom projektu.

Dalje smo nastavili u revijalnom tonu sa Večeri pjesme i tradicije.

kud ovi

Da su tradicijska  kulturno-umjetnička društva u našem gradu značajni nositelji jednog dijela kulturnih aktivnosti to i vrapci znaju. Dokazuju to brojnošću svoga članstva. Tako su i sudjelovanjem u ovoj manifestaciji  Folklorni ansambl „Petrinjčica“ i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Mošćenica“ pokazali koliko truda ulažu u stvaranje svojih programa. FA Petrinjčica predstavila se izvedbom tradicionalnih pjesama i plesova Banovine i Moslavine, dok je HKUD Mošćenica izveo splet pjesama i plesova Posavine te na kraju jedan veseli tamburaški mix. Sretna okolnost vezano/nevezana za kulturu je pobjeda hrvatske rukometne reprezentacije koja je objedinila u zajedničkom nastupu naše večerašnje zvijezde.

Treći i završni dan započeli smo aktivnostima za naše najmlađe sugrađane.

DND

Društva Naša djeca Petrinja je uz pomoć svojih vrijednih voditelja organiziralo zajedničke likovne radionice i Bajkaonice. Prožimanje likovnosti sa jezičnim izričajem i bajkama je bilo očaravajuće.

„Planet mašte“ naziv je mini projekta  s kojim je Društvo Naša djeca Petrinja sudjelovalo u projektu Kultura svima. Tijekom provođenja aktivnosti u projektu održane su brojne Bajkaonice i radionice koje su obogaćivale rječnik, poticale dječju maštu i kreativnost te razvijale osjećaje za druga bića, dok su likovne radionice razvijale dječju maštu, kreativnost i inovativnost. Na ovoj Bajkaonici i likovnoj radionici održanoj u sklopu trodnevne manifestacije u Učionici POU Hrvatski dom Petrinja, spojeni su elementi izrade scenografije te adaptacije priče „Tri praščića“. Desetak malih sudionika predškolskog i školskog uzrasta uživalo je u zajedničkom druženju u svijetu mašte uz svoje voditelje S. L .Kralj i D. Zlovolića.

Trodnevnu javnu manifestaciju smo zatvorili jakim snagama petrinjskog kulturnog života, sa koncertom Gradske limene glazbe Petrinja i nastup Sportskog plesnog kluba Petrinia.

glg

Završetak sadržajno bogate i raznolike trodnevne manifestacije u okviru projekta Kultura svima pripao je GLG Petrinja koja je i jedan od partnera na projektu  te SPK Petrinia čiji su članovi aktivno sudjelovali na radionicama, a ujedno su i dugogodišnji korisnici prostora Hrvatskog doma.

U Velikoj dvorani Gradska limena glazba Petrinja predstavila se u zabavnom, revijalnom tonu glazbom iz osamdesetih i devedesetih godina primjerenom za širu publiku.

Plesni klub pred posjetiteljima je izveo standardne i latinoameričke plesove te skupne koreografije mlađih članova.

spk

Završetak njihovog zabavnog, veselog i lepršavog programa ujedno je označio i kraj ove trodnevne manifestacije koja je bila i svojevrsni pokazatelj u kojem smjeru možemo krenuti, te kako kulturne sadržaji dodatno približili građanima. Tom prigodom smo se zahvalili svim partnerima koji su vrijedno sudjelovali na projektu te izrazili zadovoljstvo provedenim aktivnostima, ali i nadu da će Hrvatski dom nastavkom organiziranja ovakvih aktivnosti postati uistinu mjesto gdje kultura živi.