Donacija obitelji Gener, deplijan izložbe

Donacija obitelji Gener - Između intime obiteljskog salona i novog života u okrilju javne zbirke

Galerija Krsto Hegedušić predstavlja izložbu malog formata s kojom javnost upoznajemo s radovima koje je obitelj Gener darovala Galeriji Krsto Hegedušić, a radi se o djelima Vilima Muhe, Ivana Tucića, Ive Pejakovića, Josipa Stanića Staniosa te o četiri djela nepoznatih autora.

Izložba ne samo da prezentira donirane radove, već i problematizira dijalektiku odnosa koji se uspostavljaju prelaskom radova iz intime obiteljskog salona u javni prostor.

Povijest obitelji Gener/Topljak vezana je uz dugogodišnji pedagoški rad, jednu od središnjih identitetskih djelatnosti grada Petrinje, uz pravnu djelatnost, te uz aktivno sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu grada. Petrinjski biografski leksikon, brojni članci u Generacijama, Banovcu, Hrvatskoj zemlji, Petrinjskom obzoru, kao i donacija knjiga Matici hrvatskoj u Petrinji, govore o općedruštvenim interesima ove obitelji, o uloženom trudu za održavanje i kontinuiranje lokalne tradicije i kulturne baštine. Isto to govori i donacija umjetnina, no ove umjetnine prelaskom u 'novi' prostor dobivaju mogućnost razotkrivanja ''duboke čarolije'' i ''magične aureole'' koje su još uvijek svježe upisane u njih same.Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS