Mjesta sjećanja: župne crkve petrinjskog kraja, katalog izložbe

Izložba Mjesta sjećanja – župne crkve petrinjskog kraja nastala je u suradnji s Uredom za kulturu Sisačke biskupije te je sastavni programski dio anualnog obilježavanja Dana sjećanja 1991- - 2016.

U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine veliki dio područja Sisačke biskupije, pa tako i Petrinjskog dekanata bio je okupiran. U tim teškim danima je granatirano, minirano, zapaljeno, djelomično ili potpuno srušeno 15 župnih crkvi među kojima su i: Hrvatski Čuntić 26. srpnja 1991., Hrastovica 25. kolovoza 1991., Gora početkom listopada 1991. i Petrinja rujan 1991. i 18. ožujka 1992. godine. Nakon Domovinskog rata započela je obnova župnih crkvi, ali i manjih crkvi, kapela, župnih kuća i samostana. Većina je potpuno obnovljena i samo ih još nekoliko čeka na ponovnu izgradnju. Ova izložba, koncepcijski i sadržajno, želi svakog promatrača i posjetitelja uputiti na promišljanje o crkvi kao prostoru i mjestu koje nije samo mjesto vjere, monumentalni spomenik, već i trajno i kontinuirano mjesto interakcije, mjesto koje čuva sjećanja na događaje koji su važni za zajednicu u kojoj je svaka od crkvi podignuta. Stoga, svaka od tih crkvi jest mjesto sjećanja i mjesto identifikacije u kojem su sadržane ideje zajednice o sebi samoj. I upravo na tragu ovihpromišljanja, prepoznajemo crkve kao ''mjesta utočišta'', kao ''živo srce pamćenja'' i čija je sakralna i memorijalna dimenzija tek jedna u ''svežnju njihovih simboličkih značenja''.

Izložba predstavlja preko 80 fotografija župnih crkvi koje pripadaju petrinjskom dekanatu, a koje prikazuju izgled crkvi prije Domovinskog rata, za vrijeme Domovinskog rata i izgled crkvi u sadašnjem vremenu.

Kustosica izložbe je Alma Trauber, a autori tekstova u katalogu su: Spomenka Jurić, Ivan Rizmaul i Alma Trauber.

 

 

 Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS