Na radionici „Participativno planiranje i provedba kulturno-umjetničkih projekata i programa“ smo razvijali timski rad i planirali neke nove projekte u kulturi.

Radionica o participativnom planiranju

Radionicu je vodila Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative koja je na početku pojasnila što je projekt te kako se radi prijedlog projekta. Nakon analize problema i definiranja ciljeva, te analize dionika, sudionici su timskim radom razradili dvije projektne ideje. 

Sudionici radionice

Jedna od projektnih ideja bila je veća socijalna uključenost starijih osoba. U sklopu projekta bi se razvili postojeći i uveli novi društveno-kulturni sadržaji za starije osobe koje bi se potom informirale i motivirale za sudjelovanje. Također bi se iskoristili potencijali starijih osoba koji bi se kroz volonterske programe uključili u rad gradskih udruga.

kultura2 4

Druga je projektna ideja bila na temu uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u kulturne programe grada. To bi povećalo socijalizaciju, emocionalnu stabilnost i samopouzdanje sudionika što bi pozitivno djelovalo na stvaranje otvorene, empatične i uključive zajednice.

Timski rad  Timski rad 

„Na radionici smo razradili nekoliko projektnih ideja koje se mogu prijavljivati na buduće natječaje, bilo nacionalne bilo europske. Obzirom na to da očekujemo da će Ministarstvo kulture raspisati još jedan natječaj iz područja ESF-a za mlade, znači Mladi i kultura, u najavi su zapravo i natječaji 54+, obzirom da ovi koji se sada provode su izrazito uspješni, tako da su svi polaznici dana na radionici razradili nekoliko projektnih ideja koje bi mogao Hrvatski dom u Petrinji prijaviti u partnerstvu sa dionicima iz lokalne zajednice, odnosno drugim ustanovama u Petrinji i udrugama koje se bave kulturom, mladima, te osobama treće životne dobi. Svima im čestitam da im projektne prijave budu uspješne“, rekla je za Petrinjski radio Mirela Despotović, voditeljica radionice.


Radionica je dio projekta Kultura svima. Sadržaj poziva i radionice isključiva je odgovornost POU Hrvatski dom Petrinja.

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda