Ponedjeljak, 28.5.2018. u 19,30 sati

koncert jurkicPOU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na koncert

 

Tamara Jurkić Sviben, glasovir
Sofija Cingula, mezzosopran
Hrvoje Pintarić, rog

Mala dvorana Hrvatskog doma

Ulaz slobodan

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH

 

Tamara Jurkić Sviben, pijanistica rodom iz Pule, druženje s klavirom započinje u u rodnom gradu u klasi prof. Marize Burić. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. godine te je pri istoj ustanovi stekla magisterij umjetnosti 2006. godine u klasi prof.emer.Vladimira Krpana. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica na mnogim hrvatskim i inozemnim festivalima usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća s posebnim naglaskom na promociju hrvatske glazbene baštine. Usavršavala je svoje pijanističko umijeće kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova u Italiji, te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris 'Alfred Cortot'. Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. stoljeća (Piano, Sonate za klavir Božidara Kunca i Začarani klavir). Ljubav prema hrvatskoj glazbenoj baštini usmjerava njezin daljnji interes k istraživanju hrvatskih glazbenika židovskoga podrijetla te njihovom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj baštini što je i tema njezinog doktorskog rada koji je obranila 2016. godine. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrom INK u Puli i Hrvatskim komornim orkestrom. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatske glazbene scene mladih, Matice hrvatske, Hrvatsko-pedagoškog književnog zbora te osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“.

Sofija Cingula, mezzosopran, rođena je 1977. godine u Zaboku. Osnovnu i srednju školu završila je u Varaždinu gdje je i započela glazbeno školovanje najprije kao čelistica u klasi profesora Darija Milkovića na Glazbenoj školi u Varaždinu, a zatim upisuje Solo pjevanje u klasi profesorice Darije Hreljanović. Od akademske godine 1995/1996. započinje studij Solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Dodiplomski studij završava te započinje magisterij na smjeru Opera (pjevačka klasa mag.art. Sebastian Vittucci, operni studio prof. Curt Malm i prof. Uwe Theimer) koji završava 2003. godine. Magisterij na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi proslavljene primadone Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja Roberta Holla. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko. Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najprije kao profesorica Solo pjevanja i Komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu (2005 – 2009. godina), a potom na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je stalno zaposlena u zvanju docentice. Voditeljica je Odsjeka za Solo pjevanje. Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe.

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje diplomira 1995. godine u klasi prof. Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskoga Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, a od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao stalni član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta. Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim Brass festivalima te kontinuirano koncertira u zemlji i inozemstvu sa sastavom Brass kvintet, s kojim je 2010. godine izdao i nosač zvuka u izdanju diskografske kuće Cantus, Hrvatska. Izdvajaju se gostovanja na Julliard School of music u New Yorku, Kanadi i Karipskim otocima. Od 2011. godine aktivno surađuje s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben s kojom potiče stvaranje novih skladbi za rog ‒ kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja (M. Prohaska, T. Uhlik, A. Kabiljo, D. Grubačević, A. Holley).

Tamara i Hrvoje su 2014. godine gostovali u Kanadi te 2016. godine u Australiji gdje su snimili skladbe Alana Holleya za australsku izdavačku kuću Hammerings Records (albumi Solos i Hammering). Iste godine započela je i njihova suradnja s mezzosopranisticom Sofijom Cingulom nastupom na 17. Festivalu Pulski glazbenici Puli te se sa zadovoljstvom nastavlja u novim kreativnim projektima u zemlji i inozemstvu.

 

Program:

Tomislav Uhlik (1956)

Sonatina za rog i klavir (poevećeno Hrvoju Pintariću)

Allegro moderato-Lento-Allegro

 

Richard Strauss (1864. – 1949.)

Ein Alphorn hör' ich schallen

 

Nino Rota (1911.-1979.)

Castel del Monte ‒ balada za rog i klavir

 

Žiga Hirschler (1894. ‒ 1941.)

Sonatina

 

Miljenko Prohaska (1925. – 2014.)

Suita za rog i klavir

Pjesma-Signali-Igra

 

Laura Mjeda Čuperjani (1971.)

Horn Play

 

Laura Mjeda Čuperjani (1971.)

Hiža za glas i klavir

 

Laura Mjeda Čuperjani (1971.)

Tuga za mezzosopran, rog i klavir

 

Louis Spohr (1784. – 1859.)

Was reibt den Waidmann in den Wald

 

Davor Bobić (1968.)

Capriccio za rog i klavir