Orgulje umjetničke radionice Heferer

Četvrtak, 4.5.2017. u 18.30 sati

„Orgulje umjetničke radionice Heferer“

 

Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner

Suradnici: Tomislav Faullend Heferer i Edmund Andler Borić

 

Prostor galerije „Krsto Hegedušić“ u Petrinji će u sklopu ovogodišnjeg ciklusa koncerata u organizaciji Ars organi Sisciae ugostiti izložbu pod nazivom „Orgulje umjetničke radionice Heferer“. Posjetiteljima će na 10-tak panoa biti predstavljen sažeti pregled rada Umjetničke radionice Heferer.

Radionica kontinuirano djeluje od 1849. kada ju je Mihael Heferer utemeljio u Grazu. Prve orgulje u Hrvatskoj sagradio je 1867. Ubrzo seli tvrtku u Zagreb gdje započinje suradnju s arhitektom Hermannom Bolléom s kojim gradi velike orgulje u Svetištu Majke Božje Bistričke. Nauk je prenio na nećaka, Ferdu Heferera Hubmanna koji započinje proizvodnju klavira i širi područje djelovanja na susjedne države. Nastavlja surađivati s arhitektima pa tako s Josipom Vančašem gradi orgulje Katedrale u Sarajevu. Tijekom “zlatnog doba”, radionica je izgradila 118 instrumenata među kojima i izvorne orgulje crkve sv. Lovre u Petrinji, uništene u Domovinskom ratu.

August Faulend (Faullend) je preuzeo tvrtku tijekom teškog perioda, neposredno nakon prvog i za vrijeme drugog svjetskog rata kada je djelovanje radionice stagniralo. Nevoljama usprkos, August potpisuje nekoliko značajnih instrumenata, uključujući poznate orgulje Nadbiskupskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Danas se u nanovo sagrađenoj crkvi sv. Lovre u Petrinji nalaze orgulje iz zagrebačke crkve sv. Marka koje je Ferdo sagradio 1891., a August povećao i restaurirao 1935. godine.

Nakon Augusta, radionicu preuzima Ivan Faullend Heferer koji je započeo suradnju sa državnim institucijama za zaštitu spomenika kulture, objavio prvu cjelovitu organološku studiju u Hrvatskoj i uspostavio i danas priznata načela za sistematizaciju i odgovarajuće restauratorske ili konzervatorske zahvate na povijesno vrijednim instrumentima. Danas radionicu vode Ivanovi sinovi Tomislav i August.

Obitelj Heferer je iznjedrila pet generacija graditelja. Opus čini 236 sagrađenih orgulja, mnoštvo harmonija i velik broj restauriranih instrumenata. Ova izložba prikazuje tek fragmente povijesti jedne od rijetkih obitelji u Europi koja se gradnjom orgulja bavi 168 godina u kontinuitetu i koja je uspjela opstati kroz sve društvene sisteme, ratove i krize koji su se izmjenjivali na ovim prostorima.

Na monitoru u izložbenom prostoru posjetitelji će također moći pogledati dokumentarni film Mire Wolf "Majstori orguljari - Heferer i sinovi" u produkciji HRT-a.

 

Elizabeta Wagner

 

Osobe za kontakt:

Elizabeta Wagner, kustosica izložbe, 098 1773 312

Edmund Andler Borić

 

Izložba je otvorena do 20.5.2017.Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS