U GOSTIMA KOD HEGEDUŠIĆA: MARKO TADIĆ_CRTEŽ NA MARGINI - KONSTRUKCIJE I FRAKCIJE

Petak, 25. kolovoza 2017., u 20,00 sati

Ciklus izložbi pod nazivom ''U gostima kod Hegedušića'' u 2017. godini završavamo izložbom Marka Tadića pod nazivom ''Crtež na margini: konstrukcije i frakcije''.

Koncepcija, uloge kao i polazišni pristupi kontekstualizaciji suvremenog crteža u odnosu na pozicije koje je crtež imao u Hegedušićevo vrijeme znatno su izmijenjeni. Upravo na ovoj, možda uvjetovanoj i veoma logičnoj, ali ne i striktno shvaćenoj konstataciji, počiva ova izložba i izbor trećeg umjetnika ''U gostima kod Hegedušića'', Marka Tadića. Ne toliko u sličnostima i istoznačnostima koje kontinuiraju u povijesti umjetnosti, što je bio put za izbor prva dva umjetnika, koliko u odmacima, razlikama i frakcijama treba gledati radove ili prije svega cjelinu ove izložbene koncepcije pod nazivom Crtež na margini: konstrukcije i frakcije.
Marko Tadić je do sada unutar suvremene umjetničke scene prepoznat i valoriziran u parametrima onog segmenta umjetničke prakse koja iznova promišlja modernizam i njegovo nasljeđe u gotovo svim segmentima života, osobito kroz njegove vizualne produkte, sadržaje i derivate: umjetnost i arhitekturu. Misaona i idejna konstrukcija Tadićevih umjetničkih postupaka je evidentna u promišljanju definicije, u praksi i teoriji, pojmova poput sadržaja, percepcije, sagledavanja, prostora, perspektive, sjećanja i zaborava, i to kroz medij kolaža, animiranih filmova, crteža i instalacija. No, ono što je prisutno u svakom Tadićevom radu, bilo kao krajnji rezultat, kao predznak ili skica, kao naznaka ili sugestija, kao sredstvo ili dokument je upravo crtež. 

///

MARKO TADIĆ je rođen 1979. u Sisku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi. Umjetnička praksa Marka Tadića uključuje kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Tadić je u svojem radu dugoročno fasciniran naslijeđem modernizma, koje koristi kao fragmente vizualne naracije kroz elemente umjetnosti, arhitekture, povijesti umjetnosti, a radovima gradi neobičnu atmosferu zaborava.
Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu ‒ u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Milanu, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Nagrade: Nagrada Radoslav Putar, 28. Salon mladih (Zagreb, 2006.); Nagrada Ministarstva kulture ‘’Vladimir Nazor’’ za najbolju izložbu u 2014. Sudjelovao je na rezidencijama i studijskim programima: Kultur Kontakt, Beč, Austrija (2008.); Los Angeles, SAD (2008.); ISCP, New York, SAD (2009.); Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International Artist Program (2011.). Predstavnik je Hrvatske na 57. Venecijanskom bijenalu 2017. godine. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Accademia di belle arti u Milanu. Živi i radi u Zagrebu.Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS