Hojsak & Novosel, promocija albuma ''Perle''

petak, 21. rujan 2018., 19,30 sati

Nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni

Bow vs. Plectrum Gudalo protiv trzalice

„To što njih dvojica izvode na kontrabasu i tamburici, potpuno je novi, inovativni pristup jazzu pa i skladbi uopće, s obzirom na to da je vjerojatno nemoguće u povijesti glazbe pronaći aranžmane za ta dva instrumenta samostalno u ovakvoj kombinaciji. Pritom je njihova vještina ravna onoj Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellia, dok je rezultat njihove glazbe novo i neočekivano čitanje tradicionalnih narodnih skladbi, ali i Charlieja Parkera i Ivana Zajca. Uz tu su nevjerojatnu suradnju pozvali u goste još i Matiju Dedića, Vlatka Stefanovskog te Theodosiia Spassova na kavalu i Žana Tetičkoviča na bubnjevima. Riječ je o albumu koji će vas odvesti u neki sasvim drugi svijet ispunjen jedinstvenom atmosferom i glazbom kakvu još niste čuli.

Dubravko Jagatić, Nacional

 

U samo godinu dana, duo Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice) koji čine Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu (utemeljeni su u siječnju 2016. godine), pokazao je koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj tih dvaju instrumenta u jazz skladbama. Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj nacionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim i balkanskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i inozemstva kao ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh hrvatske etno jazz scene te donijeli iznimnu pozornost medija. Izvedbama u Americi na poseban su način pokazali kako hrvatsku tradiciju tako suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje kalifornijskog senata. Boravak u Americi iskoristili su i za snimanje novog video broja za Tihomirovu skladbu Kit bluesBow vs Plectrum na najbolji način predstavljaju hrvatsku baštinu spojenu sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske tradicije koju prenose diljem svijeta na suvremen i neočekivan način. U posljednjih godinu dana glazbena atrakcija Bow vs Plectrum svojim je glazbenim nastupima privukla pozornost publike u Belgiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, diljem SAD-a i Srbiji. 

 

 

Tihomir Hojsak kontrabasist jekojemu je virtuoznost otvorila brojne suradnje od klasične do jazz glazbe. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Važno je ime hrvatske glazbene scene i sudionik brojnih jazz festivala. Stalni je član brojnih orkestara, a svoj je put ovaj rođeni Koprivničanac započeo osnovnom glazbenom naobrazom u Varaždin.

 

Filip Novosel najveći je promotor tambure u jazzu, a upravo Tehnikama tambure u jazzu diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a potom i na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku. Filip je prvi tamburaš s diplomom i prvi jazz glazbenik na svijetu koji se školovao na tom instrumentu. Surađivao je s brojnim orkestrima i solistima, a put prema uspjehu započeo je u rodnom Slavonskom Brodu.

 

Program:

Filip Novosel: Mista Dance

Tihomir Hojsak: Balkanika, Zapjevala sojka ptica

Ivan Zajc: Cvate ruža rumena

Filip Novosel: Wanna Jam?

Tihomir Hojsak: Bow vs Plectrum / Kit Blues

Filip Novosel: Dalmatian Sunrise

Sedi Donka

 

Album ''Perle''

 

Njihova autorska glazba i originalan pristup vrlo brzo postali su hrvatski kulturološki brend koji je osvojio svijet, a nedavno predstavljena pjesma “Hodaj” najavila je zanimljivu suradnju koja je upravo iznjedrila jedan sasvim poseban album – “Perle”. Riječ je o suradnji Hojsaka i Novosela s jednim od najeminentnijih glazbenika i autora ovih prostora, Gibonnijem.

Suradnja s Gibonnijem dogodila se spontano, nakon susreta na diskografskoj nagradi Porin. Ubrzo su Tihomir i Filip dobili poziv da budu gosti na Gibonnijevom koncertu u Areni Zagreb, a nakon iznimne reakcije publike, glazbenici su pristupili Gibonniju s idejom da se suradnja podigne na veću umjetničku razinu. Rezultat suradnje album je “Perle” koji sadrži 9 pjesama Zlatana Stipišića Gibonnija, poput “Libar”, “Posoljeni zrak i razlivena tinta”, “Žeđam” ili “Činim pravu stvar”, obojanih kontrabasom i tamburom te zanimljivim gostima, a Tihomir i Filip opisuju projekt kao velik izazov: “Napraviti ovakav album bio je uistinu veliki izazov, ali i velika privilegija. Veliko hvala Gibonniju, što je stvorio ovu divnu glazbu koja nam je bila neizmjerna inspiracija. Hvala mu što nam je omogućio da kroz ovu suradnju postanemo dio njegove velike i beskrajne priče. U svaki ovaj aranžman i obradu uloženo je puno truda i puno ljubavi. Trudili smo se da u pjesme unesemo naš zvuk i koncept, specifičnost tambure i kontrabasa, a da one pritom ostanu autentične u svojoj atmosferi i karakteru”, opisuje dvojac.

 

Hojsak&Novosel na albumu “Perle” okupili su i impresivne goste – Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog, Miroslava Tadića, Ismaila Lumanovskog, Moniku Leskovar i Elvisa Stanića, koji su utkali u ovo glazbeno tkivo dio svoje glazbene genijalnosti. Snimanje i produkcija albuma rađena je pod budnim okom Nevena Marinca, Filipa Vidovića i Nikše Bratoša. Kupnjom ovog albuma s istaknutom naljepnicom vaših 15 kuna donira se za rad udruge “Sve za nju”. Album nabavite i na sljedećim linkovima:

(Izvor: https://www.crorec.net)


Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS