Događanja:

Europska obrambena politika i njezin utjecaj na hrvatsku vanjsku politiku

26.9.2018. u 17 sati

 

Informacijski centar Europe Direct Petrinja

Vas poziva na konferenciju

 

Europska obrambena politika i njezin utjecaj na hrvatsku vanjsku politiku

 

Govornica na konferenciji: Izv. prof. dr. sc. Marta Zorko, Fakultet političkih znanosti

 

26. rujna 2018. od 17 do 19 sati

POU Hrvatski dom PetrinjaMogućnosti i izazovi ruralnog razvoja

Od 26.9. do 21.11.2018.

 
Poštovani,
 
pozivamo Vas na 
 
SERIJU PREDAVANJA "MOGUĆNOSTI I IZAZOVI RURALNOG RAZVOJA"
 
koju organizira Društvo "Terra banalis" u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja 
 
 
***
 

Serija predavanja

 

MOGUĆNOSTI I IZAZOVI RURALNOG RAZVOJA

 

od rujna do studenog 2018. godine u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja

 

 

Društvo "Terra banalis" osnovano je 2015. godine sa sjedištem u Glini i okuplja entuzijaste, znanstvene, kulturne i prosvjetne djelatnike zainteresirane za povijest i kulturnu baštinu Banovine. Društvo provodi različite istraživačke, edukativne, turističke i druge aktivnosti, među kojima su redovite serije predavanja koje se organiziraju u partnerstvu s lokalnim ustanovama. Dosadašnje serije predavanja bile su posvećene povijesnim temama. Tijekom 2016. godine održana je serija predavanja "Utvrde Siska i Banovine" (u suradnji s Državnim arhivom u Sisku), a tijekom 2017. godine održana je serija predavanja "Vlastelinstva i plemićke obitelji Siska i Sisačko-moslavačke županije" (u suradnji s Gradskim muzejom Sisak).

 

 

 

Tijekom 2018. godine Društvo "Terra banalis" u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja organizira seriju predavanja "Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja". Ova je serija predavanja dio šireg projekta "Kulturni krajolik Zrinska gora" kojim se ukazuje na krajobrazne i kulturnopovijesne karakteristike Zrinske gore koje su nositelj identiteta prostora te osnova za njegovu zaštitu i razvoj. U okviru projekta organizirana je izložba koja je od rujna 2017. godine do danas gostovala u Glini, Topuskom, Hrvatskoj Kostajnici, Sisku i Petrinji. Cilj je educirati javnosti i poticati različite dionike na prepoznavanje materijalnih i nematerijalnih vrijednosti Zrinske gore kao resursa i potencijala za planiranje budućeg održivog, lokalnog i regionalnog, razvoja.

 

 

 

Razvoj ruralnog prostora od velike je važnosti za područje Sisačko-moslavačke županije, a razvijanje privrednih, turističkih i edukativnih projekata u ruralnom prostoru ključ je opstanka i održivog razvoja gradskih i seoskih naselja. Zbog toga smo u ovoj seriji predavanja odabrali predavače, vodeće hrvatske znanstvenike i stručnjake, koji će kroz nekoliko tema dati uvid u kontekst ruralnog razvoja u Hrvatskoj, ukazati na razvojne potencijale prirodne i kulturne baštine te pozitivne modele i primjere dobre prakse iz Hrvatske i europskih zemalja. Vjerujemo da će predavanja biti poticajna za razmišljanje o razvojnim projektima na području Sisačko-moslavačke županije, te da će koristiti predstavnicima lokalnih samouprava, članovima LAG-ova, voditeljima turističkih zajednica, voditeljima OPG-ova, članovima udruga, lokalnim stanovnicima, studentima, nastavnicima i učenicima srednjih škola, i svima onima koji su uključeni u planiranje održivog razvoja.

 

 

 

***
 

 

Popis izlagača i izlaganja:

 

 

26. rujna 2018. godine u 19.30 sati

 

Izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić (Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovni fakultet, Geografski odsjek; Hrvatska sekcija ECOVAST-a): Quo vadis, ruralna Hrvatska?

 

 

 

10. listopada 2018. godine u 19.00 sati

 

dr. sc. Ugo Toić (OTRA d.o.o. Cres): Kulturna baština – resurs za ruralni razvoj

 

 

 

17. listopada 2018. godine u 19.00 sati

 

Nikša Božić, d.i.a (Hrvatska sekcija ECOVAST-a): Izazovi razvoja malih gradova

 

 

 

24. listopada 2018. godine u 19.00 sati

 

Dr. sc. Biserka Dumbović Bilušić (Ministarstvo kulture RH): Potencijali kulturnih krajolika za održivi razvoj

 

 

 

7. studenog 2018. godine u 19.00 sati

 

Prof. dr. sc. Željka Šiljković (Sveučilište u Zadru, Odjel za geografiju): Uloga ekološke poljoprivrede u lokanom i regionalnom razvoju

 

 

 

21. studenog 2018. godine u 19. sati

 

Ilda Stanojević, dipl. ing. agr. (Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo): Razvoj i suvremena obilježja poljoprivrednoga zadrugarstva na prostoru Hrvatske

 
 
***
 
 
Veselimo se susretu!
 

Društvo "Terra banalis"

 

doc. dr. sc. Sanja Lončar, predsjednica

 

Ana Rizmaul, prof., dopredsjednicaHojsak & Novosel, promocija albuma ''Perle''

petak, 21. rujan 2018., 19,30 sati

Nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni

Bow vs. Plectrum Gudalo protiv trzalice

„To što njih dvojica izvode na kontrabasu i tamburici, potpuno je novi, inovativni pristup jazzu pa i skladbi uopće, s obzirom na to da je vjerojatno nemoguće u povijesti glazbe pronaći aranžmane za ta dva instrumenta samostalno u ovakvoj kombinaciji. Pritom je njihova vještina ravna onoj Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellia, dok je rezultat njihove glazbe novo i neočekivano čitanje tradicionalnih narodnih skladbi, ali i Charlieja Parkera i Ivana Zajca. Uz tu su nevjerojatnu suradnju pozvali u goste još i Matiju Dedića, Vlatka Stefanovskog te Theodosiia Spassova na kavalu i Žana Tetičkoviča na bubnjevima. Riječ je o albumu koji će vas odvesti u neki sasvim drugi svijet ispunjen jedinstvenom atmosferom i glazbom kakvu još niste čuli.

Dubravko Jagatić, Nacional

 

U samo godinu dana, duo Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice) koji čine Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu (utemeljeni su u siječnju 2016. godine), pokazao je koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj tih dvaju instrumenta u jazz skladbama. Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj nacionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim i balkanskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i inozemstva kao ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh hrvatske etno jazz scene te donijeli iznimnu pozornost medija. Izvedbama u Americi na poseban su način pokazali kako hrvatsku tradiciju tako suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje kalifornijskog senata. Boravak u Americi iskoristili su i za snimanje novog video broja za Tihomirovu skladbu Kit bluesBow vs Plectrum na najbolji način predstavljaju hrvatsku baštinu spojenu sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske tradicije koju prenose diljem svijeta na suvremen i neočekivan način. U posljednjih godinu dana glazbena atrakcija Bow vs Plectrum svojim je glazbenim nastupima privukla pozornost publike u Belgiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, diljem SAD-a i Srbiji. 

 

 

Tihomir Hojsak kontrabasist jekojemu je virtuoznost otvorila brojne suradnje od klasične do jazz glazbe. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Važno je ime hrvatske glazbene scene i sudionik brojnih jazz festivala. Stalni je član brojnih orkestara, a svoj je put ovaj rođeni Koprivničanac započeo osnovnom glazbenom naobrazom u Varaždin.

 

Filip Novosel najveći je promotor tambure u jazzu, a upravo Tehnikama tambure u jazzu diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a potom i na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku. Filip je prvi tamburaš s diplomom i prvi jazz glazbenik na svijetu koji se školovao na tom instrumentu. Surađivao je s brojnim orkestrima i solistima, a put prema uspjehu započeo je u rodnom Slavonskom Brodu.

 

Program:

Filip Novosel: Mista Dance

Tihomir Hojsak: Balkanika, Zapjevala sojka ptica

Ivan Zajc: Cvate ruža rumena

Filip Novosel: Wanna Jam?

Tihomir Hojsak: Bow vs Plectrum / Kit Blues

Filip Novosel: Dalmatian Sunrise

Sedi Donka

 

Album ''Perle''

 

Njihova autorska glazba i originalan pristup vrlo brzo postali su hrvatski kulturološki brend koji je osvojio svijet, a nedavno predstavljena pjesma “Hodaj” najavila je zanimljivu suradnju koja je upravo iznjedrila jedan sasvim poseban album – “Perle”. Riječ je o suradnji Hojsaka i Novosela s jednim od najeminentnijih glazbenika i autora ovih prostora, Gibonnijem.

Suradnja s Gibonnijem dogodila se spontano, nakon susreta na diskografskoj nagradi Porin. Ubrzo su Tihomir i Filip dobili poziv da budu gosti na Gibonnijevom koncertu u Areni Zagreb, a nakon iznimne reakcije publike, glazbenici su pristupili Gibonniju s idejom da se suradnja podigne na veću umjetničku razinu. Rezultat suradnje album je “Perle” koji sadrži 9 pjesama Zlatana Stipišića Gibonnija, poput “Libar”, “Posoljeni zrak i razlivena tinta”, “Žeđam” ili “Činim pravu stvar”, obojanih kontrabasom i tamburom te zanimljivim gostima, a Tihomir i Filip opisuju projekt kao velik izazov: “Napraviti ovakav album bio je uistinu veliki izazov, ali i velika privilegija. Veliko hvala Gibonniju, što je stvorio ovu divnu glazbu koja nam je bila neizmjerna inspiracija. Hvala mu što nam je omogućio da kroz ovu suradnju postanemo dio njegove velike i beskrajne priče. U svaki ovaj aranžman i obradu uloženo je puno truda i puno ljubavi. Trudili smo se da u pjesme unesemo naš zvuk i koncept, specifičnost tambure i kontrabasa, a da one pritom ostanu autentične u svojoj atmosferi i karakteru”, opisuje dvojac.

 

Hojsak&Novosel na albumu “Perle” okupili su i impresivne goste – Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog, Miroslava Tadića, Ismaila Lumanovskog, Moniku Leskovar i Elvisa Stanića, koji su utkali u ovo glazbeno tkivo dio svoje glazbene genijalnosti. Snimanje i produkcija albuma rađena je pod budnim okom Nevena Marinca, Filipa Vidovića i Nikše Bratoša. Kupnjom ovog albuma s istaknutom naljepnicom vaših 15 kuna donira se za rad udruge “Sve za nju”. Album nabavite i na sljedećim linkovima:

(Izvor: https://www.crorec.net)


Koncert: Kosjenka Turkulin

Petak, 14.9.2018. u 19 sati

POU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na koncert

 

KOSJENKA TURKULIN

na klaviru

 

Petak, 14.9.2018. u 19 sati

Mala dvorana Hrvatskog doma

 

Program:

Josip Rafaelli: Predigra i tema s varijacijama

L. van Beethoven: Sonata u Es duru op 31.no 3

Allegro-Scherzo (Allegretto vivace)-Menuetto i Trio –Presto con fuoco

 

Bruno Bjelinski: 7 bagatela

Vivace-Tranquillo-Fantastico alla marcia- Dolce – Allegro con moto –Cantabile-Scherzando

 

F. Chopin:

Valceri Op 64: Br. 1 u Des duru -Br.2 u cis molu -Br. 3 u As duru

 

Tarantelle Op.43

 

 

Kosjenka Turkulin (Zagreb, 1985.) počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Collegio del Mondo Unito dell' Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich) te Maureen Jones i Enrica Bronzija. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). Održala je niz koncerata kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić, ciklusiVirtuoso i Iz Salona Očić, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze...). Godine 2015.realizirala je projekt MaNNifestacija u suradnji s Goethe Institutom u Zagrebu, a povodom 140. obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa sopranisticom Anom Lice i svira u klavirskom duu s Ivom Ljubičić. Osnivačica je klavirskog trija Roter Igel i korepetitoricana gudačkom i puhačkom odjelu Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu.Upisi u Folklorni ansambl "Petrinjčica"

Rujan, 2018.

Do kraja mjeseca rujna 2018. godine traju upisi u Folklorni ansambl "Petrinjčica": djeca od 5 godina starosti pa na više i odrasli.


Također do 15.9.2018. traju upisi u tamburaški orkestar FA "Petrinjčica".


Javiti se možete u Hrvatskom domu svakim radnim danom od 9 do 15 sati.Promocija knjige "30 godina Galerije Krsto Hegedušić"

Ponedjeljak, 6.8.2018. u 18.30 sati

 

Pozivamo Vas da dođete u Galeriju Krsto Hegedušić

u ponedjeljak, 6.8.2018. u 18.30 sati

na promociju knjige

"30 godina Galerije Krsto Hegedušić"

autora Borisa Vrge i Zvonimira Martinovića-Mike

 

Galerija je osnovana 1987. godine kao memorijalna galerija koja nosi ime Krste Hegedušića, rođenog u Petrinji, 26. studenog 1901. godine. Galerija djeluje u sastavu POU Hrvatski dom Petrinja te svoj program realizira u galerijskom prostoru na adresi Šetalište J.J. Strossmayera 1 u Petrinji.

Izdavanje knjige financirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Petrinje.Koncert u Petrinji povodom Lovrenčeva

6.8.2018. u 20 sati

POU Hrvatski dom Petrinja Vas poziva na

 

koncert u Petrinji povodom Dana grada

Lovrenčevo,  6. kolovoza 2018. ponedjeljak u 20h

Župna crkva sv. Lovre

 

Program

Bruno Philipp, klarinet

Edmund Borić-Andler, orgulje

 

Domenico Cimarosa (1749 – 1801):      Koncert za obou (klarinet) i gudače u C-duru
                                                                        I. Introduzione (Larghetto)
                                                                        II. Allegro
                                                                        III. Siciliana
                                                                        IV. Allegro Giusto

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Toccata u C-duru iz BWV 564

Tomaso Albinoni (1671 - 1751):  Adagio iz koncerta za obou (klarinet) i gudače br.9 u d molu

Johann Sebastian Bach: Koncert u C-duru  za orgulje BWV 595

                                           Allegro

Johann Sebastian Bach: koral Jesus bleibet meine Freude za klarinet i orgulje

Eugene Gigout (1844-1925): Toccata

 

Miroslav Miletić (1925): Elegija za klarinet i orgulje

Aivars Kalejs ( 1951): Toccata na temu korala Allein Gott in der Hoeh` sei Ehr`

Alessandro Marcello (1684-1750): Koncert u d-molu za obou i orkestar / obrada za klarinet i orgulje                                                                 Andante e spicatto

                                                                            Adagio

                                                                           Presto       

 

EDMUND BORIĆ-ANDLER živi i djeluje u Zagrebu. Rođen i odrastao u Zadru. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj republici, Izraelu, SAD-u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin

2010.

2013. godine  mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder

Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.

 

 

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M.Arrigonona, W.Boeykensa, A.Paya, A.Brandhofera, T.Friedlia, P.Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika PAPANDOPULO 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M.Makar, N.Njirić, J.Magdić, T.Uhlik, D.Bobić, O.Jelaska. Njegove izvedbe često su praćene radio kritikom, baš kao i TV zapisom. Godine 2009. položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi 'Croatia records' promovirao je nosač zvuka 'Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi'. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Od 2011. godine  aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije 'Glazbena kutijica' Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Sudionik je međunarodnih seminara glazbenih pedagoga, a njegova dva stručna rada objavljena su u 'Zborniku radova' .

Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi'Blagoje Bersa' i  vanjski suradnik na  glazbenoj školi 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu.Ljetna likovna radionica za djecu

14.7. - 18.8.2018.

 

POU Hrvatski dom Petrinja

poziva djecu školskog uzrasta na

 

LJETNE LIKOVNE RADIONICE

 

Velika učionica Hrvatskog doma

Sve radionice su subotom i počinju u 12 sati

Cijena radionice je 300,00 kuna

 

Datumi radionica:  14.7., 21.7., 28.7., 4.8., 11.8., 18.8.

Upisi su u tijeku - voditeljica radionica Ivana Švragulja, mobitel  091 546 1756

 

Aktivnosti će se realizirati u cilju intenzivnijeg uključivanja djece, mladih i odraslih u programe vizualnih edukativnih sadržaja, istraživanje više vrsta likovnog stvaralaštva i razvoj publike, posjetitelja Galerije Krsto Hegedušić Petrinja. Programi radionica za djecu i mlade će obuhvatiti sva područja likovnih umjetnosti od plošnih do prostornih preko vizualnih komunikacija i dizajna kroz stručno vodstvo likovne pedagoginje Ivane Švragulje s adekvatnim likovno – tehničkim sredstvima u prostorima Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja u sklopu kojega djeluje i Galerija Krsto Hegedušić.

Po završetku radionica za djecu i mlade bit će organizirana skupna izložba uradaka u prostorima galerije Krsto Hegedušić i okrugli stol, čime će se stvoriti i razviti obrazovni resursi za posjetitelje, škole, obitelji i posebne zainteresirane skupine.

Program će se odvijati kroz šest višesatnih vizualno – likovno – multimedijalnih radionica u periodu od srpnja do rujna 2018. godine, a okrugli stol i izložba će biti ostvareni po završetku radionica u rujnu ili listopadu 2018. uz stručnu pomoć voditelja Galerije Krste Hegedušića.OBAVIJEST! Ljetno radno vrijeme

Od 2.7. do 3.9.2018.

 

Obavijest o promjeni radnog vremena POU Hrvatski dom Petrinja

 

Ljetno radno vrijeme od 2.7. do 3.9.2018.

Radnim danima

od 7 do 15 sati

 

Pauza od 10 do 10.30 satiPredstava: "Šuma Striborova"

Srijeda, 13.6.2018. u 19 sati

 

POU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na predstavu

 

KAZALIŠTE HOTEL BULIĆ

ŠUMA STRIBOROVA
 


režija: Senka Bulić

igraju: Senka Bulić i Stipe Kostanić


scenografija i glazba: Tomislav Ćurković

kostimografija: Oliver Jularić

oblikovanje svjetla: Nikša Mrkonjić

 

Velika dvorana Hrvatskog doma

Ulaz je besplatan
Šuma Striborova jedna je od najljepših hrvatskih bajki, omiljena i djeci i odraslima. Potječe iz ciklusa pripovijetki pod nazivom Priče iz davnine kojim je Ivana Brlić Mažuranić, naša najpoznatija spisateljica dječjih bajki, stekla svjetsku slavu. Zbog svoje originalnosti i popularnosti među čitateljima često je nazivana hrvatskim Andersenom i Tolkienom. Priče su objavljene davne 1916. godine, a do danas su prevedene na čak 50 jezika. Izgubljeni svjetovi drevne staroslavenske mitologije i hrvatske narodne predaje u njima se vraćaju u život, donoseći bezvremensku poruku Ljubavi i roditeljima i djeci.

Pisana raskošnim i uzbudljivim stilom, Šuma Striborova je postala kultni tekst hrvatske dječje književnosti. Čuveni Stribor (Stribog) je bio slavenski bog vjetra i šume. Pod njegovim vječnim pogledom i s njegovim dopuštenjem, na kraju putovanja začaranom šumom, saznat ćemo što je najvrednije u životu...

No krenimo ispočetka. Jednom davno postojala je prekrasna šuma koju su zvali šuma Striborova. Netko ju je začarao i otad se u njoj zbivaju svakojaka čuda. Legenda kaže da šuma mora ostati začarana, dokle god u nju ne dođe onaj, kojemu je draža njegova nevolja, nego sva sreća ovoga svijeta. Njeno drveće čuva mnoge tajne, a u njoj žive razna fantastična bića, šumski čarobnjak Stribor i njegovi zlatni dvori, čarobne životinje, uklete duše i duhovi. Kažu da su se u šumi zbivala čuda dobra, ali i čuda naopaka - svakome po zasluzi. Dogodilo se jednom da je mladić zašao u šumu Striborovu da nasiječe drva, a nije znao da je šuma začarana. Na svome putu susreo je zmiju koja se pretvorila u prelijepu djevojku. Očaran njezinom ljepotom i ne znajući ništa o njenom pravom podrijetlu, mladić ju je odveo kući gdje ga je čekala majka. Sluteći da djevojka nije ono za što se predstavlja, mladićeva majka će i sama morati kročiti u začaranu šumu, ako želi zaštititi sina od drevne čarolije. Sva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS