Događanja:

Predavanje "ULOGA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE U LOKALNOM I REGIONALNOM RAZVOJU"

Srijeda, 7.11.2018. u 19 sati

Pozivamo Vas na 
 
predavanje "ULOGA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE U LOKALNOM I REGIONALNOM RAZVOJU" 
koje će održati prof. dr. sc. ŽELJKA ŠILJKOVIĆ  (Sveučilište u Zadru, Odjel za geografiju)
 
U srijedu, 7. studenog 2018. godine u 19.00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja
 
Dođite i saznajte kako ekološka poljoprivreda može pomoći razvoju lokalnih zajednica na području Banovine. Kako geografska "ograničenja" pretvoriti u "prednosti", kako zajednički raditi i zajednički izlaziti na tržište te uz pomoć ekoloških proizvoda potaknuti razvoj i smanjiti nezaposlenost.
Ovo je četvrto predavanje u seriji predavanja "Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja" koju Društvo "Terra banalis" organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, a tijekom koje vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci govore o ruralnom, održivom razvoju te ukazuju na razvojne potencijale prirodne i kulturne baštine.
 
***


*Više o predavanju i predavaču pročitajte u nastavku*

Ruralni razvoj uključuje lokalno stanovništvo, način života, zaposlenost, dohodovnu strukturu, kulturnu tradiciju, uključujući obrte, prehranu, navike, 

odjeću, jezik. Organska – ekološka poljoprivreda može pomoći razvoju lokalne zajednice poticanjem zapošljavanja, prvenstveno mlađe populacije, 

i povezivanjem s lokalnim i regionalnim gospodarstvom kao i suradnjom potrošača i proizvođača. 

Za razvoj poljoprivrede, kako konvencionalne tako i ekološke nužna je podrška državnih institucija, uključivši lokalne općinske, i regionalne županijske institucije.

Integriranjem ekološke poljoprivrede i regionalnog razvoja nastaje koncept ekoregije, područja koje je izvor opskrbe velikih trgovina ekološkim proizvodima, ili kao strateški prostor razvoja agroturizma na ekološkim posjedima. Ekološki proizvođači doprinose smanjenju nezaposlenosti, i stagniranju iseljavanja 

i depopulaciji zajedničkim radom i izlaskom na tržište. Zajednički rad  ekoloških poljoprivrednika  u zadruzi ili kooperaciji omogućuje prevladavanje tržišnih barijera, otvara mogućnosti za nova radna mjesta, ne samo poljoprivrednika već i zapošljavanje u uslužnom sektoru ( web dizajn, transport, agroturizam).

Grad Glina se prema indeksu razvijenosti nalazi na samom dnu  (509 mjesto) u Hrvatskoj, a Sisačko – moslavačka županija na pretposljednjem mjestu.  Geografska ograničenja, poput brdovitog reljefa, i manjka vrlo vrijednog poljoprivrednog zemljišta mogu se pametnim promišljanjem i odabirom pretvoriti u prednosti (stočarska proizvodnja ovaca i koza i otvaranje mini sirana, uzgoj kultura koje uspijevaju na manje kvalitetnom tlu, korištenje šuma u ispaši pčela i proizvodnji meda i pčelinjeg otrova).  Hrvatska, a time i Grad Glina i Sisačko – moslavačka županija u EU ima veliko tržište ekoloških proizvoda koje pametnom i sustavnom analizom može osvojiti, jer  71 % EU potrošača vjeruje ekološkim proizvodima, a 78 % je spremno i platiti višu cijenu za organske proizvode. Regionalni razvoj Gline i županije time mogu se dogoditi iznutra, posebno ako postoje još uvijek veliki neiskorišteni potencijali.

***

Dr. sc. Željka Šiljković rođena je u Zagrebu 1961. godine. Završila je PMF, na kojem je diplomirala i doktorirala iz područja geografije. Bavi se pitanjima ekogeografije i ruralne geografije. Vodila je dva znanstvena projekta o ekološkoj poljoprivredi u Hrvatskoj o čemu je napisala više znanstvenih radova i sudjelovala na više međunarodnih i domaćih skupova. Radi kao redovni profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za geografiju.Operna večer solista Opere B.B. Zagreb

Ponedjeljak, 5.11.2018. u 19.30 sati

 

POU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na koncert

 

OPERNA VEČER

 

Nastupaju:

SOLISTI OPERE B.B. ZAGREB

 

Program:

Donizetti, Verdi, Zajc, Kalman, Lehar

 

Ponedjeljak, 5. studenog 2018. u 19.30 sati

Ulaz je besplatan

 

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske

 

Opera b.b. Zagreb je prvo komorno operno kazalište u Hrvatskoj koje djeluje od 2006. godine s ciljem promocije operne umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje. Opera b.b. Zagreb surađuje s kazalištima u Varaždinu, Karlovcu, Poreču te s pulskim Istarskim narodnim kazalištem kao koproducentom, također je 2009. godine uspostavila prvu međunarodnu koprodukciju i to s teatrom Madlenianum iz Beograda, a to je bila ujedno i prva ozbiljnija kazališna koprodukcija na ovim prostorima nakon ratnih zbivanja.

Osnivač i umjetnički voditelj je operni pjevač Ronald Braus, a šef dirigent je maestro Vladimir Kranjčević.Kazališna predstava "U agoniji"

Ponedjeljak, 29.10.2018. u 19,30 sati

POU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na predstavu

 

U AGONIJI

 

Ponedjeljak, 29.10.2018. u 19,30 sati

Cijena ulaznice: 30 kuna

Rezervacija, pretprodaja i prodaja ulaznica u Hrvatskom domu, svakim radnim danom od 9 do 14 sati i na telefon 815-205

 

PUK - Putujuće kazalište i Scena Ribnjak - Centar mladih Ribnjak

Autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića
Scenografkinja: Petra Kriletić
Kostimografkinja: Marita Ćopo

Igraju:

Laura Lenbachova: Nela Kocsis
Ivan pl. Križovec: Ozren Grabarić
Barun Lenbach: Darko Stazić

 

Slavna Krležina drama, dio trilogije o Glembajevima, postavljena je kao žestok sukob troje ljudi. Od svoje premijerne izvedbe do danas, predstava nailazi na izvrsne kritike i oduševljenje publike, a autorski je tim osvojio mnogobrojne nagrade.

Predstava je nastala u koprodukciji Scene Ribnjak - Centra mladih Ribnjak i PUK Putujućeg kazališta.

Autorski je tim na drugačiji način pristupio postavljanju jedne od najizvođenijih i kritički najbolje ocijenjenih Krležinih drama. Odlučili su se za komornu izvedbu stavljajući naglasak na nositelje sukoba, Lauru Lenbachovu, baruna Lenbacha i dr. Ivana pl. Križevca. Kako bi izbjegli raspršivanje sukoba i kontinuirano održali dinamičnu i napetu atmosferu u kojoj gledatelji mogu nožem rezati nemir, izbacili su lica Madeleine Petrovne, Marije i nijemog prosjaka.

Slavna Krležina drama postavljena je kao agresivan sukob troje ljudi. U središtu priče nalazi se emotivna, hipersenzibilna Laura Lenbachova koja je razočarana svojom sudbinom, no u javnosti hrabro i časno podnosi društvenu degradaciju radeći u svojoj krojačnici. Njezin muž barun Lenbach je pijanac, kartaš, bivši konjički pukovnik i zatvorenik koji se ne može prilagoditi novonastaloj društvenoj situaciji, a Laurin intimni prijatelj, advokat dr. Ivan pl. Križovec, inteligentan je i topao filozof koji se uspio snaći u društvu te je ostvario određeni društveni status.Koncert TRIO SOLENZA

Ponedjeljak, 22.10.2018. u 19,30 sati

 

POU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na koncert

 

TRIO SOLENZA

 

Ponedjeljak, 22.10.2018. u 19,30 sati

Mala dvorana Hrvatskog doma

 

 

Program:


1.   Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur,  'Io Son l'Umile Ancella' arija Adriane

2.   Claude Debussy: Prva rapsodija za klarinet i klavir

3.   Johann W. Kalliwoda: Heimathlied (Pjesma domovini)  za glas, klarinet i klavir

4.   Johann C. Pepuch: Love Frowns in Beauteous Myra's za glas, klarinet i klavir
                                        arija

5.   Leoš Janaček:  Klavirska Sonata 1.X.19053. 

 

6.   Blagoje Bersa:  Robinjica
 

7.   Bela Kovacs: Hommage à Manuel de Falla za klarinet solo

8.    Marijan Makar: Šetnja Cezarejom  na stihove Hane Seneš  za glas, klarinet i klavir

9.    Antonin Dvorak: Iz ciklusa Ciganskih pjesama op.55 za glas, klarinet i klavir
                                    Když mne stará matka zpívat, zpívat učívala- Andante con moto
                                    Dejte klec jestřábu ze zlata ryzého- Allegro

 

Arijana Gigliani Philipp, sopran

Bruno Philipp, klarinet

Ivan Batoš, klavir

 

Trio Solenza na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluje od 2006. godine. Uz probranu literaturu skladbi originalno pisanih za ovaj netipičan komorni sastav, trio Solenza nerijetko poseže i za obradama popularnih djela velikih majstora, a u novije vrijeme repertoar ansambla obogaćen je djelima hrvatskih skladatelja Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske, Tene Ivane Borić i dr. Prvi CD trija Solenza „Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi“ realiziran je u izdanju Croatia recordsa u studenom 2013. godine. Od siječnja 2015. godine trio djeluje u sastavu Arijana Gigliani-Philipp, sopran, Bruno Philipp, klarinet i Ivan Batoš, klavir. Krajem 2016. godine Croatia records objavljuje izdanje drugog  CD-a trija Solenza:  'Mozaik hrvatskih skladatelja' koji je nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg djela klasične glazbe (Olja Jelaska: Cvijet šaronski).

 

Arijana Gigliani Philipp rođena je u Sarajevu gdje završava srednju glazbenu školu odjel violine i solo-pjevanja. Nakon završetka studija solo-pjevanja na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu, nastavlja svoje usavršavanje kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Održala je niz solističkih koncerata kako u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Karlovac, Križevci, Varaždin, Umag, Pag, Rab, Hvar, Brač, Poreč, Brijuni itd.), tako i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Češka i BiH). Kao solistica nastupila je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom 2007 i dr. Također, snimala je za arhiv HRT-a. Debitirala je u operi Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” u ulozi Jelene u Narodnom Pozorištu u Sarajevu, te je sa istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini. U kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci je ostvarila nastupe u operama G. Verdija: ”Macbeth” u ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rossinija: ”Il Barbiere di Seviglia”. U HNK Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. Bellini „Norma“ (Adalgisa), G. Verdi „Nabucco“ (Abigaille) studijska uloga, te koncerte i gostovanja sa ansamblom HNK Osijek. Surađivala je kao solista sa dirigentima Mo. Vjekoslavom Šutejom, Mo. Nikšom Barezom, Mo. Juliom Marićem, Mo. Nadom Matošević, Mo. Dariom Vučićem, Mo. Filipom Pavišićem, Mo. Mladenom Tutavcem, Mo. Ognjenom Bomoštarom, Mo.Tomislavom Fačinijemi dr. U sezoni 2006/2007. djelovala je kao stalni gost Narodnog Pozorišta u Sarajevu. Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog natjecanja „Lazar Jovanović“ u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom natjecanju Solo pjevača „Bruna Špiler“ u Herceg Novom (Crna Gora). U periodu od 2008. do 2014. bavi se pedagoškim radom na srednjoj glazbenoj školi ”Alberta Štrige” u Križevcima gdje je sa svojim učenicima ostvarila veliki broj državnih i međunarodnih nagrada kako iz solo pjevanja tako i iz komorne glazbe. Također od 2012. godine djeluje kao pedagog i na glazbenoj školi „Brkanović“ te glazbenoj školi 'Bonar' u Zagrebu. Od rujna 2014. pročelnik je odjela solo pjevanja na glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu.

 

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošem, orguljašem Edmundom Andlerom Borićem,  solističku suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin, Camerata Cantilly. Član je Zagrebačkog puhačkog trija. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo, 2012. te osvojeno 2. mjesto na Međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju, 2011., kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Godine 2009. položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a u čijem angažmanu ostaje dva mjeseca. Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite žanrove i stilska razdoblja, a njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska, V. A. Jockin, T. I. Borić. L. Lin-Ni. Sa sastavom Trio Solenza promovirao je nosač zvuka Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi, 2013. godine u nakladi Croatia records, a  tri godine kasnije Mozaik hrvatskih skladatelja. Za izdavačku kuću Aquarius records snimio je nosač zvuka Glazbena etno kutijica u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. CD je nominiran 2016. za nagradu Porin u kategoriji najbolji instrumentalni album van klasične i jazz glazbe. U izdanju nakladničke kuće Cantus dobitnik je nagrade Porin 2017. za sudjelovanje sa Zagrebačkim solistima u snimci Glas iz Dubrovnika skladatelja Miroslava Miletića u kategoriji najbolje kompozicije klasične glazbe. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija Glazbena kutijica. U statusu je profesora mentora klarineta na glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Sudjeluje u radu žirija na državnim i međunarodnim  natjecanjima.  Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

 

Ivan Batoš rođen je u Splitu 1979. g. Prvu poduku iz klavira dobio je od časne sestre Pavle Negovec u Samostanu sestara dominikanki u rodnom gradu, na čiju preporuku upisuje glazbenu školu u klasi prof. Ivane Oreb. Tijekom školovanja dobio je nekoliko prvih nagrada na hrvatskim državnim natjecanjima. Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đure Tikvice 2002. godine. Titulu magistra umjetnosti stekao je 2009. g. pod mentorstvom prof. Lovre Pogorelića. Usavršavao se na seminarima pijanista i pedagoga Anatolija Katza, Viktora Meržanova (Dubrovnik 1998.), Davida Livelya (Baden bei Wien 2001.), Arba Valdme (Köln 2002.), te na Warsaw Piano Workshop 2003. g.

Dobitnik je nagrade za najboljeg umjetničkog suradnika na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić, zatim Godišnje nagrade Društva sveučilišnih profesora i znanstvenika u Zagrebu za područje glazbene umjetnosti za ak.god. 2002./2003., kao i nagrade Judita za najuspješniji glazbeni program 52. Splitskog ljeta 2006. g., te nagrade TEMSIG za najboljeg komornog suradnika na Slovenskom državnom natjecanju 2013.g. Tijekom čitavog obrazovanja iskazivao je veliki interes za komorno muziciranje. S jednakim ponosom ističe nastupe s velikim umjetnicima koji su gostovali u Hrvatskoj izabravši ga za komornog suradnika, kao i sa svojim studentima s kojima nastavlja profesionalnu suradnju i nakon završetka formalnog obrazovanja, pomažući pritom njihovo umjetničko profiliranje u značajne faktore glazbenog života Hrvatske. Kroz suradnju sa saksofonistima istražuje nove izvedbene mogućnosti komornih i klavirskih partitura, obrađujući skladbe za trio GIG i kvartet Papandopulo.

Od 2003. godine radi kao stalni umjetnički suradnik na Odsjeku za duhačke instrumente Muzičke akademije u Zagrebu, a od 2010. godine i kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Sarajevu. U ožujku 2015. g. izabran je u zvanje višeg umjetničkog suradnika Muzičke akademije u Zagrebu, a iste je godine započeo suradnju s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu. Na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu angažiran je kao službeni umjetnički suradnik.Predavanje "Izazovi razvoja malih gradova"

Srijeda, 17.10.2018.  u 19 sati

 

Poštovani,

pozivamo Vas na  predavanje

 

"IZAZOVI RAZVOJA MALIH GRADOVA"

koje će održati NIKŠA BOŽIĆ, d.i.a.  (ECOVAST - Europsko vijeće za sela i male gradove)

 

U srijedu, 17. listopada 2018. godine u 19.00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja

 

Dođite i saznajte s kakvim se izazovima suočavaju mali gradovi u Hrvatskoj i Europi, kako nam iskustva i primjeri dobre prakse iz europskih zemalja mogu pomoći kod urbane obnove malih gradova na Banovini i kako pritom pronaći inovativne pristupe razvoju kojima se postiže ravnoteža između očuvanja povijesne baštine i socioekonomskog razvoja.

Ovo je treće predavanje u seriji predavanja "Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja" koju Društvo "Terra banalis" organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, a tijekom koje vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci govore o ruralnom, održivom razvoju te ukazuju na razvojne potencijale prirodne i kulturne baštine.


***


Izazovi razvoja malih gradova aktualna su tema na europskom i svjetskom planu. Mali gradovi važan su element mreže naselja, važni zbog činjenice da u njima živi znatan dio ukupne populacije pojedine regije ili države. Upravo mali gradovi sa svojim funkcijama imaju ključnu ulogu u pružanju mreže društvenih i drugih usluga za okolna ruralna područja te su važan činitelj razvojne stabilnosti i vitalnosti šireg okruženja. Veliki broj malih gradova ujedno su i povijesni gradovi te njihovo povijesno naslijeđe značajno doprinosi lokalnom identitetu.

Unatoč njihovoj maloj veličini, upravo u malim gradovima živi znatan dio stanovnika nekog područja. U urbanom sustavu Hrvatske ističu se upravo mali gradovi. Primjerice, više od polovice svih gradova Hrvatske su gradovi do 5.000 stanovnika, a u naseljima veličine do 5.000 stanovnika živi svaki peti stanovnik Hrvatske.

U Europi mali gradovi suočeni su sa zajedničkim izazovima koji uključuju nedostatak administrativnih kapaciteta kao i nedostatak mogućnosti za laku prilagodbu složenim zahtjevima suvremenog razvoja. To dovodi do smanjenja gospodarskih aktivnosti i uslužnih funkcija, demografskih problema kao i sveopćeg gospodarskog, društvenog i fizičkog opadanja.

Tema održivog razvoja malih gradova specifična je tema koja traži inovativne pristupe. Za male gradove traže se novi modeli urbane obnove koji moraju postići ravnotežu između očuvanja povijesne baštine i održivog socioekonomskog razvoja kako bi se ojačala njihova atraktivnost i konkurentnost, uz očuvanje autentičnosti krhkih lokalnih sredina.

U izlaganju će biti predstavljena iskustva europske udruge ECOVAST (Europsko vijeće za sela i male gradove) koja već desetljećima sustavno upozorava na važnost specifičnih problema malih gradova i njihovu važnu ulogu u urbano-ruralnim vezama. Biti će predstavljeni europski pristupi rješavanju problema malih gradova koji uključuju inovativne pristupe, integrirano planiranje, planerske i ekonomske aspekte urbane obnove, uključivanje lokalnih dionika te projektnu usmjerenost jasnim ciljevima razvoja.


***
Nikša Božić ovlašteni je arhitekt-urbanist, zaposlen u projektnom uredu APE u Zagrebu gdje je voditelj izrade planova, izvješća i studija iz područja prostornog planiranja i prostornog razvoja s posebnim fokusom na prostorno planiranje u ruralnim sredinama i malim gradovima. Aktivni je član Hrvatske sekcije ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove) i Hrvatske mreže za ruralni razvoj.Kazališna predstava "Oleanna"

Petak, 19.10.2018. u 19.30 sati

 

POU Hrvatski dom Petrinja

Vas poziva na predstavu

 

OLEANNA

 

PUK – Putujuće kazalište i Scena Ribnjak – Centar mladih Ribnjak, Zagreb

Tekst: David Mamet

Autorski projekt Darka Stazića i Sare Stanić

Igraju: Sara Stanić i Darko Stazić

Glazba: Marjan Nećak

Tehnika: Marko Crnčević

 

 

Petak, 19.10.2018. u 19,30 sati

Velika dvorana Hrvatskog doma

Cijena ulaznice: 30 kuna

 

Jedno nasuprot drugog, profesor i studentica, u nekoliko dugih razgovora tijekom konzultacija, prolaze tako od zainteresiranosti za studentičin rad temeljen na profesorovoj knjizi do pokazivanja naklonosti u pozivu profesora na ponovni susret te optužbi za neprimjeren odnos, do završnog fizičkog nasrtaja isprovociranog profesora na studenticu i otvorenog kraja bez jasne poente.Nasilje i mentalno zdravlje djece i mladih

Četvrtak, 11.10.2018. u 17 sati

 

POU HRVATSKI DOM PETRINJA

SAVJETOVALIŠTE ZA DJECU, ADOLESCENTE I OBITELJ

organizira edukaciju

 

NASILJE I MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I MLADIH

 

VODITELJICA:

prof. dr. sc. GORDANA BULJAN FLANDER

ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba

 

ČETVRTAK 11. LISTOPADA 2018.

17,00 SATI

 

Mala dvorana Hrvatskog dom Petrinja

Matije Gupca 2

 

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja

informacije na: 099/7312506 ili email: savjetovaliste.petrinja@gmail.com11. večer petrinjske pjesme i tambure

Petak, 12.10.2018. u 19.30 sati

 

POU Hrvatski dom Petrinja

Folklorni ansambl "Petrinjčica"

 

Vas pozivaju na

 

11. VEČER PETRINJSKE PJESME I TAMBURE

"PEPI U SPOMEN"

 

Velika dvorana Hrvatskog doma

Petak, 12.10.2018. u 19.30 sati

 

Ulaz slobodan

 

Pokrovitelj: Grad Petrinja

Medijski pokrovitelji: Petrinjski radio, Portal 53, PS PortalKULTURNA BAŠTINA - RESURS ZA RURALNI RAZVOJ

Srijeda, 10. listopada 2018. godine u 19 sati

 
Pozivamo Vas na 
 
predavanje "KULTURNA BAŠTINA - RESURS ZA RURALNI RAZVOJ" koje će održati dr. sc. UGO TOIĆ
 
U srijedu, 10. listopada 2018. godine u 19.00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja
 
 
Dođite i saznajte na koji način baština i njeno održivo korištenje može biti značajan razvojni resurs, kakav pogled na baštinu pruža Faro konvencija i kako iskustva iz provedbe Pilot projekta lokalnog razvoja „Otok Cres“ (2010.-2015.) možemo primijeniti na Banovini. 
Ovo je drugo predavanje u seriji predavanja "Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja" koju Društvo "Terra banalis" organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, a tijekom koje vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci govore o ruralnom, održivom razvoju te ukazuju na razvojne potencijale prirodne i kulturne baštine.
 
***


*Više o predavanju i predavaču pročitajte u nastavku*
Ovisno o kontekstu, pojam ruralni razvoj poprima različita značenja. Općenito govoreći, pojam označava cjelokupni razvoj ruralnih područja s ciljem unaprjeđenja kvalitete života ruralnog stanovništva. Mjere iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine usredotočene su prvenstveno na potporu razvoja poljoprivrede te dijelom na razvoj infrastrukture. Ruralni je razvoj, međutim, uvjetovan posebnim osobinama ruralnog područja koje se očituju u strukturi gospodarstva i zaposlenosti, stilu života, društvenoj organizaciji, prostornoj matrici naselja i dr. Stoga se sagledavanju ruralnog razvoja treba pristupiti mnogo šire od samog razvoja poljoprivrede. Ruralni prostor karakterizira veća kohezija lokalnih zajednica, međuovisnost i suradnja njihovih članova te sporiji ritam života usko povezan s prirodom i prirodnim ciklusima. Vodeći računa o društvenim i kulturološkim aspektima ruralnih zajednica, razvojne inicijative koje imaju sposobnost unaprijediti uvjete života i kvalitetu življenja u ruralnim područjima trebale bi se, između ostaloga, temeljiti na osobitostima, komparativnim prednostima i privlačnosti ruralnih područja koje stvaraju neprekidna interakcija između ljudi, mjesta i okoline. U takvom pristupu ruralnom razvoju kulturna baština predstavlja dodanu vrijednost i prednost koja proizlazi iz jedinstvenosti područja. Ona je izraz vrijednosti, vjerovanja, znanja i tradicije s kojom se lokalna zajednica identificira i time jača svoju unutarnju koheziju. Baština i njeno održivo korištenje mogu stoga biti značajan razvojni resurs ruralnih područja.
Postavlja se, međutim, pitanje što se podrazumijeva pod pojmom kulturne baštine, posebice u kontekstu razvoja nekog područja. Svjedoci smo da se sredstva iz nacionalnih, odnosno europskih fondova u pravilu dodjeljuju za projekte kulturne baštine samo pod uvjetom da se objekt investicije nalazi u Registru kulturnih dobara. Baštinu, međutim, ne čine samo registrirana kulturna dobra. Okvirna konvencija Vijeća Europe o vrijednosti kulturne baštine za društvo (Faro konvencija) donosi definiciju baštine koja je puno šira od one koju nudi formalno pravni status institucionalne inventarizacije. U kontekstu razmatranja mogućeg korištenja kulturne baštine kao resursa za ruralni razvoj, potrebno je stoga koristiti definiciju iz Faro konvencije. Načela Faro konvencije uspješno su primijenjena u provedbi Pilot projekta lokalnog razvoja „Otok Cres“ (2010.-2015.).
***
Dr. sc. Ugo Toić rođen je 1964. u Rijeci. Diplomirao je 1989. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorat je obranio 1996. na sveučilištu u Udinama (Italija). Od 1997. do 2003. obavlja funkciju pomoćnika ravnatelja Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Do 2010. bavi se konzultantskim poslovima na različitim projektima iz područja ruralnog razvoja, s naglaskom na valorizaciju i zaštitu autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Od sredine 2010. radi kao voditelj Pilot projekta lokalnog razvoja otoka Cresa i direktor Otočne razvojne agencije, a od sredine 2016. i kao stručni savjetnik u LAG-u Kvarnerski otoci.


Predstava "Olga i Lina"

Ponedjeljak, 1.10.2018. u 19.30 sati

Predstava GK Sisak

"Olga i Lina"

Pavao Pavličić: OLGA I LINA

Režija: Silvije Vadla

Uloge:
Paola Slavica
Antonia Šašo  

Adaptacija teksta: Kristina Kregelj
Scenografija i kostimi: Danijela Gotal Grgurač
Rekviziti: Boris Lemaić
Glazba: Branko Kužnar
Majstor svjetla: Zdravko Kovačević /Aleksandar Franjić
Majstor tona: Nenad Rožanković /Ivan Mihić

Produkcija: Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak

Pavao Pavličić je autor ove “punokrvne” obiteljske drame. Obiteljske jer su dvije protagonistice sestre rastrgane svim onim što ih čini sličnima a opet različitima, rastrgane obiteljskim naslijeđem, odnosima i žaljenjem za proteklim vremenom, za roditeljima, propuštenim (ili pak ostvarenim) prilikama. Drame jer su dvije sestre glumice, te teške profesije u kojima se žive na stotine tuđih života a možda vrlo rijetko svoj. I “punokrvne” jer punokrvna drama neće prevagnuti na jednu stranu, dati za pravo samo jednom liku već će shvatiti i opravdati (motivirati) akciju oba lika, pa još kad se radi o vječnim pitanjima nacionalne bliže i dalje prošlosti, kad se radi o patnjama ljudi u turbulentnim vremenima dramski konflikt može biti samo “punokrvan”. Pomalo zastrašujuća “izolacija” u obiteljskom stanu u Zagrebu, polovicom devedesetih godina prošlog (a tako dohvatljivog) stoljeća ističe jake emocije dviju sestara u vječitoj borbi za emocionalno naslijeđe.

 

Ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 19,30 sati

Velika dvorana Hrvatskog doma

Cijena ulaznice: 30 kunaSva prava pridržana © POU Hrvatski dom Petrinja | Design by D.Point / Kreativna agencija Powered by: CouchCMS